Dallasin jälkeen oli aika karistaa Texasin pölyt kannoista ja siirtyä Tennesseen osavaltioon, eli Memphisiin. Täällä kävimme jo kaksi vuotta sitten ja tykästyttiin kovasti. Edellisellä reissulla vain itse Mephis ja Beale Street jäi turhan vähäiselle huomiolle, sillä Graceland ja Sun Studiossa vierailu, veivät yhden yön vierailusta aimo siivun. Kuitenkin nimenomaan Bealen tunnelma ja silloinen iki-ihana Johnny Cashiä soittava bändi, saivat meidät palaamaan takaisin. Ei voinut muuta kuin toivoa, että sama taika olisi edelleen tallella. Jotta tällä kertaa saisimme riittävän annoksen Memphisin tunnelmaa, päätimme viettää siellä kaksi yötä. Tällä kertaa hotelli oli kallein tähänastisista, sillä meille oli kertynyt kaksi palkintoyötä, ja päätimme käyttää ne tänne. Vaikka huone ei sinällään ollut juuri muita kummempi, oli hotelli kuitenkin ihan uusi ja aamiainen ihan omaa luokkaansa. Myös sijainti oli hyvä. Amerikkalaiset ovat aika vaativia hotelli/motelliasiakkaita, joten mikäli majapaikka on saanut edes ihan ok arvostelut, on se todennäköisesti suomalaiseen makuun riittävän hyvä. Huoneet ovat lähes poikkeuksetta todella tilavia ja siistejä. Niissä on aina jääkaappi, kahvinkeitin tykötarpeineen, mikro sekä kunnon televisio. Vuoteita rakastan kaikista eniten, sillä ne ovat suuria, korkeita ja muhkeita. Aamupalat eivät koskaan ole yhtä hulppeita, mitä suomalaisissa hotelleissa, ja taso vaihteleekin todella paljon. Parhaimillaan on tarjolla jotain lämmintä, joka on yleensä munakokkelia ja makkaraa. Joskus tarjolla voi olla myös pekonia tai biscuit and gravyä. Yleisimmin tarjolla on paahtoleipää, bageleita, muffinseja, muroja, puuroa, jugurttia ja itse paistettavia vohveleita tai pannukakkuja. Leikkeleitä, juustosiivuja tai kasviksia ei ole tarjolla koskaan. Leivän päälle on tarjolla voita, sulatejuustoa, hilloja ja tietysti maapähkinävoita. Juomaksi on kahvia, teetä, vettä ja mehuja. Pahimmillaan aamupalaa ei ole ollenkaan, tai se kattaa vain kahvin ja leivoksen. Hinta yöltä vaihteli kovasti riippuen kaupungin koosta ja hotellin sijainnista. Siksi valitsimmekin usein mahdollisismman pieniä kaupunkeja ja sijainteja keskustan ulkopuolella, silloin kun majapaikan sijainnilla ei ollut meille väliä. Tällöin majoituksen hinnaksi yöltä, tuli maksamaan keskimäärin 60 dollaria yöltä.
|
Memphis sijaitsee Mississippijoen varrella |
|
Memphisin hotelli oli ihan uusi |
|
San Antonion huone oli pienin |
|
Huoneet olivat yleensä tilavia ja sängyt leveitä |
|
Lebanonin huone oli kulunein |
|
Pariin kertaan meillä oli kaksi parisänkyä samassa huoneessa |
|
Hyvin tyypillinen huone |
Kirjauduttuamme hotelliin, lähdimme kohti Mempihisin keskustaa, kiersimme kuuluisan hotelli Peabodyn kautta. Hotelli on kuuluisa lähinnä ankoistaan, jotka asuvat palatsissaan kattoterassilla. Joka päivä klo 11 ankat marssivat punaista mattoa pitkin aulassa sijaitsevalle suihkulähteelle, jossa ne uiskentelevat klo 17 asti ja palaavat takaisin residenssiinsä. Emme kuitenkaan viitsineet mennä hotellin sisälle, koska emme tienneet oliko se edes sallittua muille, kuin hotellin asiakkaille. Ankat ovat olleet hotellin vetonauloina vuodesta 1933, kun eräs vieras laittoi omat ankkansa väliaikaisesti suihkulähteeseen uimaan, kun ei keksinyt niille muutakaan paikkaa ja muut hotellivieraat olivat tästä aivan haltioituneita. Hotellin ulkopuolella ankoista kertoi oma walk of fame, jossa ankan räpylöiden kuvat kiersivät hotellia ympäröivää katua. Seuraavaksi päätimme käväistä Rock´n Soul-museossa, joka kertoi tarinan alueen musiikkihistoriasta, ja esillä oli eri teemojen esineistöä kultakin aikakaudelta. Museota kierrettiin kuulokkeet päässä, ja numeroitujen kokonaisuuksien kohdalla saimme kuulla tarinan esineistöön liittyen. Kuulimme, miten kaikki lähti orjien peltolauluista ja kehittyi bluesin ja soulin kautta rock´n rolliksi. Mielenkiintoinen pläjäys kaikenkaikkiaan.
|
Peabodyn walk of fame |
|
Kuuluisa hotelli |
|
Ensimmäinen jukeboxi oli tällainen |
|
Kuulokkeista kuulimme tarinoita musiikkihistoriasta |
|
B.B Kingin kitara |
Seuraavaksi olikin jo illallisen aika. Koska olimme Memphisissä halusin ehdottomasti jo vihdoinkin päästä syömään yhtä suurimmista herkuistani, eli fried chickeniä. Käytän ruoasta mielelläni juuri sen englanninkielistä nimeä, koska se mielestäni kuvaa sitä parhaiten, eikä suomenkielessä ole tarpeeksi hyvää vastinetta. Suomeksi kai se kuitenkin olisi uppopaistettu kana. Kana siis upotetaan ensin frittitaikinaan, pinnalle tulee vielä korppujauhopinta ja sitten se uppopaistetaan kuumassa öljyssä, silloin lopputuloksena on äärimmäisen rapea pinta ja mehukas sisus, tai ainakin se on päämääränä. Toiset ravintolat onnistuvat siinä paremmin kuin toiset, mtta aina se on minulle kuitenkin maistunut, kaikessa yksinkertaisuudessaan. Ruokalaji on lähtöisin etelävaltioiden mustien mammojen keittiöstä. Nyt meille oli luvassa fried chickenin parhaimmistoa, sillä suuntasimme maailmankuuluun kanaravintolaan, jonka listalta ei muuta löydykkään. Ravintola tarjoaa siis ainoastaan erilaisia fried chicken annoksia, joka lähinnä tarkoitti, että annokseen sai valita erilaisia osia haluamansa määrän. Eli sai valita vain siipiä, koipipaloja tai rintaa, tai sopivan lajitelman näistä. Ravintolan ruoka lupaili hyvää, sillä sinne oli kova tungos. Ihmisiä oli ulkona odottamassa jo melkoinen määrä saavuttuamme paikalle, ja lisää saapui meidän jälkeemmekin. Tarjoilija otti nimen ja ruokailijoiden määrän ylös listaan, ja huuteli sitten asiakkaita sisään sitä mukaa, kun pöytiä vapautui. Odottelimme lopulta noin tunnin, mutta ei se tuntunut liian pahalta uhraukselta tämän herkun edessä. Ja kun lopulta pääsimme syömään ymmärsimme välittömästi suosion syyn, sillä tämä oli aivan kevyesti ylitse muiden. Kanan palat olivat erinomaisesti maustettuja, joka monesti tässä ruokalajissa onkin se suurin puute. Juuri sopivan tulista ja suolaista, erittäin rapeaa ja mehukasta, siis aivan täydellistä. Ruoka oli niin hyvää, ettei puolikkaan kanan syöminen tuottanut edes minulle ongelmaa, vaan upposi ihan kevyesti sisuksiin.
|
Suosittu kanaravintola |
|
Fried Chicken oli parasta koskaan |
Sitten vihdoin kohti Beale Streetiä, joka on Memphisin bilekatu ja bluesmusiikin keskiö. Vaikka Blues on se suosituin musiikinlaji, on tarjolla toki muutakin, kuten soulia, countrya, rock ja jazziakin. Parasta kadulla on kuitenkin sen tunnelma, joka sopii meille niin paljon paremmin, kuin mikään muista maan bilekaduista, joissa olemme käyneet. Katu on iltaisin täysin suljettu liikenteeltä ja useat poliisit partioivat kadulla, tämä ilmeisesti osaltaan varmistaa sen, että kadulla on mukavan rauhallinen, jopa perheystävällinen tunnelma. Ja kadulla viihtyvätkin niin perheet, kuin ihan kaiken ikäiset ihmiset. Bourbon Streetillä New Orleansissa häiritsivät useat isoääniset bileporukat ja sen kaoottisuus, Austinissa nuhjuisuus ja pelottavat kadun asukit, mutta Memphisissä tunnelma on juuri oikeanlainen, jotta siellä voi aidosti viihtyä. On vaikea selittää ja tietää, miksi ja miten juuri täällä on niin erilainen fiilis, mutta niin se vain on. Tuntuu, että ihmiset ovat hyväntuulisia, mutteivat liian kännisiä ja tunnelma on vaan mukavan letkeä, juuri sopiva vähän aikuisempaan makuun. Kävimme huviksemme katsomassa baaria, jossa viimeksi viihdyimme erinomaisesti Johnny Cash covereita kuunnellen, mutta nyt paikassa ei ollut valittevasti live-musiikkia tarjolla. Hauskaa oli kuitenkin huomata, että sama bändi esiintyy paikassa edelleen torstaista sunnuntaihin, me olimme vain päivän myöhässä. Mainittakoon vielä se, että Bealen rauhallinen ja miellyttävä tunnelma ei johdu vain siitä, että oli sunnuntai, sillä viimeksi olimme siellä lauantaina ja tunnelma oli silloinkin yhtä miellyttävä, vaikka ihmisiä oli enemmän liikkeellä. Valitsimme lopulta erään baarin jonka bluesmusiikki miellytti ulkoakuunneltuna korvaa riittävän hyvin. Viihdyimmekin baarissa pari tuntia, lähes puoleen yöhön asti, jolloin bändi lopulta lopetti esityksensä.
|
Beale Street auringonlaskun aikaan |
|
Poliisit turvasivat rauhallisen tunnelman |
|
Kadulla oli mukava tunnelma |
Seuraavana aamupäivänä olikin jo aika lähteä shoppailemaan, eikä ajankohta olisikaan voinut olla parempi, sillä oli Labor Day. Labor Day on USA:n työläisten juhlapäivä ja yleinen vapaapäivä, jota usein vietetään perheen kesken grillaten, piknikillä tai jopa matkustaen. Sitä pidetään myös virallisena kesän loppumisen päivänä, sillä koulut alkavat heti päivän jälkeen, jota vietetään aina syyskuun ensimmäisenä maanantaina. Tätä päivää ympäröi myös lukuisat alennusmyynnit, sillä pitkän vapaan viikonlopun aikana arvellaan ihmisillä olevan erityistä aikaa shoppailuun. Labor Day- tarjouksia tarjoaakin jokainen liike, jopa pikaruokaravintoloilla on omat tarjouksensa. Me valitsimme ostospaikaksemme Tangerin Outlet-kylän, joka tarjosi mukavasti erilaisia merkkiliikkeitä. Minua houkutteli eniten Sunglass Hut ja Michael Korsin liike, joissa molemmissa oli huikeita 60-70% alennuksia, joten luksustuotteita sai suorastaan naurettavan halvalla. Suorastaan harmitti, kun tiesimme, ettei matkalaukkujen paino anna hirveästi armoa ostosten suhteen, joita täytyi tehdä siis harkiten. Löysimme kuitenkin molemmat omia suosikkituotteitamme pahimpaan shoppilunnälkään. Aiemmin olemme lähteneet matkaan melkein tyhjillä laukuilla ja ostaneet matkanvarrelta lähes kaikki käyttövaatteet, joten shoppailuakin on voinut tehdä huolettomammin. Nyt meidän budjettimme oli pienempi, ja varsinaista shoppiluhetkeä piti odottaa tilipäivään saakka, joten omia vaatteita ja tarvikkeita oli pakko pakata mukaan paljon enemmän.
|
Shoppailumestassa |
|
Lepotauko ostosten lomassa |
Shoppailun jälkeen palasimme Bealelle, nyt ensimmäistä kertaa ihan päiväsaikaan ja sepäs olikin erityisen mukavaa. Kadun varrella on parikin ulkoilmalavaa, joiden vieressä kioskiluukut myyvät juomia erityisen edullisesti. Suuresta oluesta veloitettiin vain 2,5 dollaria, joka on enemmän kuin puolta halvempaa, kuin baareissa yleensä. Koska aurinko paistoi ja olimme lopulta olleet ulkona tällä matkalla liian vähän, päätimme jäädä ulos, vaikka emme vielä tienneet mitä soittimiaan virittelevä bändi aikoi soittaa. Bluesiahan sieltä sitten tuli, mutta mikä parasta, solistina oli kerrassaan hurmaava vanhempi mies, jonka elämää nähnyt ääni antoi bluesmusiikille juuri sopivaa sielukkuutta. Lisäksi tämän herran eläväinen yleisöä huomioiva esiintyminen oli erityisen viihdyttävää. Oli mukavaa, kun hän välillä lauloi suoraan minulle, ja toki vuorollaan lähes jokaiselle naiselle yleisössä. Myös muut muusikot olivat todella taitavia, niin kuin jokaisessa bändissä täällä tuppaa olemaan. Memphisissä näimme ensimmäistä kertaa sähköpotkulautoja vapaassa yleisökäytössä. Vuokraus tapahtui kännykkäsovelluksella, ja laudan sai ottaa ja palauttaa minne vain kaupungissa. Todella hyvä idea, olisimme itsekin varmasti käyttäneet, mikäli välimatkat olisivat olleet pidemmät.
|
Päiväsaikaan Beale oli vieläkin rauhallisempi |
|
Kitarat kuuluivat kaikkialla kaupungin statukseen |
|
Puistossa Bluesia |
|
Iso olut maksoi vain 2,5 dollaria |
|
Hurmaava blues-setä |
|
Sähköpotkulautoja oli ympäri kaupungin |
Välillä kävimme lounaalla ja illallisella, mutta muuten koko päivä oli varattu musiikille ja yleiselle hengaamiselle Beale Streetillä, joka olikin ihan parasta. Myöhemmin illalla huomasimme, että sama herra oli laulamassa toisella ulkoilmalavalla, toisen bändin kanssa, joten kävimme katsomassa tätäkin esitystä. Oli hauskaa, että solisti muisti meidät ja tervehti iloisesti, kun näki meidän tulevan yleisön joukkoon. Kävimme tämänkin jälkeen vielä kahdessa baarissa nauttimassa musiikista, toisessa olikin virkistävänä vaihteluna taitava trio, joka esitti meneviä country- ja rock-kappaleita. Viihdyttäviä olivat myös välispiikit, joissa esiintyjät yleensä kinastelivat leikkisästi keskenään. Välillä he kysyivät yleisöltä biisitoiveita tai höpöttivät muuten vain. Meiltäkin he kysyivät, että mistä me ollaan kotoisin ja sain lopulta toistaa sen kolme kertaa, jotta tyyppi oli lopulta varma kuulemastaan. Yleensä se, että kerromme kotimaamme, on tehokkain tapa tappaa keskustelu siihen, sillä eihän amerikkalaiset keksi sanottavaa, kun eivät yleensä tiedä maastamme mitään. Ja jos keksivätkin, se siirtyy pian johonkin muuhun pohjoismaahan, josta he ehkä tietävät jotakin, niin nytkin, mutta parempi sekin kuin hiljaisuus. Bändin rumpali nimittäin kertoi olleensa Norjassa, ja pitäneensä maasta niin paljon, että oli ollut kolme kuukautta yli viisumiaikansa ja jääneensä siitä kiinni. Lisäksi hän oli ollut niin hölmö, että kun virkailija oli kysynyt mitä hän siellä teki, hän myönsi tehneensä töitä, koska viina Norjassa on niin kallista, että oli pakko. Lopulta kello läheni taas puoltayötä, joten katsoimme viisammaksi lähteä nukkumaan, sillä seuraavana päivänä oli taas jatkettava matkaakin.
|
Ja meillä oli niin mukavaa! |