torstai 4. elokuuta 2016

San Francisco 2014

" If you are going to San Francisco, be sure you wear some flowers in your hair" San Francisco on suurkaupunki ilman suurkaupungin tuntua, joka vetosi erityisesti minuun suuresti. Tunnelmassa on jotain selittämättömän kutkuttavaa tenhoa. Kaupunki on tunnettu vapaamielisyydestään ja olikin aikoinaan tunnettu hippiliikkeen keskittymä. 

Vapaamielisyys näyttäytyy täällä esimerkiksi monimuotoisena monikulttuurisuutena. San Franciscon Chinatownissa elelee suurin Kiinan ulkopuolinen kiinalaisyhteisö. Chinatownin lisäksi kaupunkiin mahtuu myös mm. Japantown sekä kuubalainen keskittymä Castro. San Franciscossa asuu myös yhdysvaltojen suurin homoyhteisö. Suvatsevaisuudella saattaa olla tekemistä myös kodittomien runsaalla esiintymisellä katukuvassa. Heitä tuntuu olevan kaikkialla ja se on sydäntäsärkevää. Onneksi törmäsimme myös useisiin avustusjärjestöihin. Joka yö eräs koditon pariskunta rakensi pahvilaatikkosuojansa hotellimme edessä olevaan porttikongiin ja joka ilta kaksi nuorta miestä kerjäsivät hotellia vastapäätä olevan kaupan edessä. Onneksi Kaliforniassa on sentään lämmintä vuoden ympäri. 

Erityisen kaupungista tekee myös sen mäkinen maasto, jonka saa kyllä tuntea kintuissaan katuja kulkiessa. Kadut ovat välillä niin jyrkkiä, että ylös kipuaminen vaatii tanakan etukumaran. Kaupunkia ympäröi meri kolmelta suunnalta ja ilmasto on leudon välimerellinen. San Francisco tarjoaa hurjan paljon nähtävää ja koettavaa. Seuraavaksi kerronkin SF:n nähtävyyksistä. Olen listannut ne järjestyksessä mielenkiintoisimmista vähemmän kiintoisiin, joka on tietysti mielivaltainen oma kokemukseni.


ALCATRAZ

Pahamaineinen Alcatrazin vankila sijaitsee kaupungin edustalla olevalla saarella lyhyen lauttamatkan päässä. Turistisesongin aikaan liput kannattaa varata hyvissä ajoin, sillä paikka on todella suosittu ja lauttamatkoja rajoitetusti. Saari otettiin vankilakäyttöön vuonna 1932, sitä ennen saari on toiminut varuskuntana. Alcatrazin kuuluisin vanki lienee Al Capone, joka joutui kiven sisään verorästien vuoksi, vaikka tämän herran kontolla lienee pahempiakin rikoksia.

Alcatrazia pidettiin pakovarmana laitoksena, mutta historian aikana viisi vankia onnistui pakenemaan. Tunnetuimmasta vankilapaosta on tehty myös Clint Eastwoodin tähdittämä elokuva Pako Alcatrazista, joka kertoo Frank Morrisin, Allen Westin sekä Anglinin veljesten nerokkaasti suunnitellusta paosta. Kaverukset kaivoivat hitaasti, mutta varmasti lusikoilla reitin ulos sellistä ilmaistointikanavaan, kuljettivat kaivuujätteen taskuissaan pihalle ja askartelivat kipsistä aidon näköiset ihmispäät hämäämään vartioita.

Vankila suljettiin vuonna 1963, syynä oli saaren ainutlaatuisen luonnon tärveltyminen sekä yleisön vahva kielteisyys vankien huonoja oloja kohtaan. Tämän jälkeen vankilasaaren valloittivat intiaanit, vaatien oikeuksia alkuperäiskansoille. Paikka oli todella mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä, siellä oli nähtävää kaikilta saaren aikakausilta, mutta vaikuttavin oli tietysti itse sellirakennus. Nähtävillä oli myös selli, josta aiemmin mainitut vangit pakenivat, jopa kaivaukset olivat edelleen näkyvissä. Kierrokseen kuului korvalapuilla kuunneltava opstuskierros, joka oli mielenkiintoinen ja herätti vankilan suorastaan eloon. Saimme nimittäin kuulla useita entisten vankien ja vartioiden kertomuksia kokemuksistaan muurien sisäpuolella.





FISHERMAN WHARF

Fisherman wharf on San Franciscon vilkkaasti sykkivä sydän. Tällä laiturialueella sijaitsee useita ravintoloita, kauppoja sekä meriakvaario. Tänne ihmiset tulevat viihtymään, ja viikonloppuiltaisin voi nähdä myös erilaisia esiintyjiä. Suurimpia tähtiä ovat kuitenkin kymmenet merileijonat, jotka pitävät majaansa laiturilla 39. Nämä veikeät otukset saapuivat kyseiselle laiturille suuren maanjäristyksen jälkeen vuonna 1989. Järistyksen myötä kaupungin talous laski, koska turistit välttivät matkustamista alueelle. Merileijonien saapuminen herätti kuitenkin ensin median kiinnostuksen ja lopulta myös turisteja alkoi taas virrata kaupunkiin. Merileijonat olivat tulleet jäädäkseen ja nykyään niillä onkin lokoisat oltavat niille varta vasten rakennetulla omalla laiturilla. Näiden kavereiden touhuja onkin mukava seurata vaikka pidempääkin ja niiden soinnukkaat huudot kuuluvat pitkälle muistuttaen heidän olemassaolostaan.





HAIGHT

Tältä historialliselta alueelta löytyy paljon kauniita victoriaanisia rakennuksia. Itse Haight-katu oli aikoinaan hippiliikkeen keskeisiä paikkoja, jonka varrella on asunut mm. Janis Joplin ja Greatful Deathin jäseniä. Alue on pysynyt tämän jälkeenkin omalaatuisena, sillä nykyään se on jonkilainen vaihtoehtokulttuurien mekka. Paikalle saavuttuamme tuntui melkein kuin olisimme siirtyneet toiselle planeetalle, sillä liikkeet ovat värikkäitä ja erikoisia, tarjoten mitä erikoisempia vaatteita ja palveluksia, kuten ennustuksia ja erilaisia hoitomuotoja. Lisäksi suurin osa kansalaisista oli myös kuin eri muotista valettuja kirjavine hiuksine ja vaatteineen. Myös kaupungin mitä erikoisemmin käyttäytyvät kylähullut sekä elokuvien rikollisjengiläisten näköiset joukot ilmeisesti tunsivat paikan omakseen. Tämän vuoksi illan hämärtyessä Haights alkoikin tuntua hieman ahdistavalta mestalta. Päiväsaikaan kuitenkin erikoisuuksineen ehdottomasti näkemisen arvoinen.







GOLDEN GATE, LOMBARD STREET & TELEGRAPH KUKKULA

Golden Gate on San Franciscon tunnusmerkki. Tätä valtavaa oranssinpunaista siltaa on kuvattu mm. lukuisiin elokuviin. Omiin silmiini se oli vain ruman värinen silta, mutta onhan sillä kieltämättä kiintoisa historia. Siltaa pidettiin sääolosuhteiden vuoksi mahdottomana rakentaa, mutta lopulta siinä onnistuttiin, vaikka neljä ja puoli vuotta siinä lopulta vierähti. Kokonsa lisäksi erikoista on voimakkaiden tuulien vuoksi rakennettu kahdeksan metrin huojumisvara. Silta on saanut myös kyseenalaista suosiota, sillä siltä hyppäämällä on tehty lukuisia itsemurhia. Vuonna 1995 virallinen laskenta lopetettiin vähän ennen tuhatta päälukua, jonka jälkeen hyppääjiä on ollut keskimäärin yksi kahdessa viikossa. Jos tulet San Franciscoon Golden Gatea pitkin, sinulta peritään kuuden dollarin siltamaksu, jos maksu harmittaa ja haluat kuitenkin kokea sillan ylityksen, tee se pois lähtiessä, silloin se on ilmaista.





Lombard Street on jyrkkää rinnettä siksakkimaisesti laskeutuva tien pätkä. Kummalliselle ratkaisulle on syynsä, tie rakennettiin muotoonsa 1920, koska silloisten autojen potku ei riittänyt muuten rinteen nousuun. Nykyään tien pätkä on yksisuuntainen, joten sitä voi vain lasketella alaspäin. Myös Lombard Street on tuttu parinkin elokuvan takaa-ajokohtauksista, joista tunnetumpi lienee Dirty Harry sarjan Magnum Force. Tämä oli ihan hauska käydä tsekkaamassa.





Telegraph kukkula ja sillä sijaitseva Coit Tower on kaupungin hienoimpia näköalapaikkoja, jonne kannattaa kyllä kiivetä ja ottaa vaikka piknikeväät mukaan. Itse kukkulalta maisemat jäävät puiden takia hieman laimeiksi, mutta itse tornista näköalat ovat varmasti huikeat. Omakohtaista kokemusta tästä ei tosin ole, sillä kukkulalle kiivettyämme saimme huomata, että torni on remontin vuoksi suljettu.



MUIR WOODS

Muir Woods on pieni kansallispuisto San Franciscon kupeessa. Sinne pääsee mm. Golden Gate siltaa pitkin, jolloin voi saada kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Puistoa voi suositella, mikäli haluaa välillä karistaa kaupungin pölyt ja päästä luonnon helmaan rentoutumaan. Puistossa on eri mittaisia ja hyvin opastettuja patikointireittejä. Me tallasimme yhden lyhyimmistä eli noin kahden mailin mittaisen pätkän. Meille kansallispuiston oli tarkoitus toimia lohdutuksena, koska missasimme Yosemiten. Tähän tarkoitukseen Muir Woods oli kyllä hieman laiha lohtu. Puistossa on kyllä punapuitakin, mutta nämä ovat ihan vauvaiässä verraten Yosemiten jättiläisiin, vaikka satoja vuosia vanhoja ovatkin. Punapuiden ja luonnonrauhan lisäksi puistolla ei juuri ole ihmeellistä tarjottavaa kasveista ymmärtämättömälle suomalaiselle, sillä eipä paikka juurikaan poikkea kotoisista metsistämme. Kaunista kyllä, ihmeellisen kaunista, ei.






Noniin, San Francisco-postaus alkaa jo uhkaavasti karata käsistä, ja vielä vain tuntuu, että kerrottavaa riittäisi. Eipä ihme, sillä vietimmehän täällä pisimmän aikamme ja minulle tämä oli se ehdottomasti rakkain kaupunki. Johonkin on kuitenkin raja vedettävä, joten jääkööt tämä nyt tähän. Seuraavaksi lähdemme ajelemaan California 1:sta, joka on kiemurteleva rantatie upeine merimaisemineen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti